Често задавани въпроси

Hahnemuehle медиите – Най-високият клас артистични медии за дигитален печат

От Марин Василев – мениджър на Оле Принт гр. Варна
по материали от сайта на Фактор България ЕООД.
,
,
Hahnemuehle медиите са всепризнатия лидер на пазара на висококачествени хартии и канави. Произведени от памук или алфа целулоза, устойчиви над 100 години, медиите произвеждани от Hahnemuehle предлагат решение дори за най-претенциозните професионалисти.Гамата продукти за FineArt дигитален печат на световно признатия германски производител включва автентични артистични хартии с различни грамажи и структури, както и няколко вида канава.
Фотографите и артистите използват FineArt продуктите, облагородени с най-високото качество ink-jet покритие за изключителни резултати както при отпечатване на фотографии, компютърно-генерирани изображения и произведения на изкуството, така и за рисунки, графики и репродукции, отговарящи на най-високите стандарти на галериите и музеите. Впечатляваща е комбинацията от прецизността на медията за дигиталния печат и грацията на истинската артистична хартия, произведена по традиционния начин.
Всички Hahnemuehle продуки отговарят на най-стриктните изисквания за цветопредаване, контраст, запазване на детайлите и цветови градации – това позволява забележителни резултати при печат.  Разнообразието от текстури, стриктното придържане към автентичните методи на производство и използваният за суровина памук, както и консервационните характеристики правят продуктите на Hahnemuehle уникални.
Множество награди от TIPA, BIPP и American Photo потвърждават изключителното им качество. В обхвата на Digital FineArt Collection влизат трите основни групи продукти – Matt FineArt, Glossy FineArt и Canvas FineArt. Фактор България ЕООД е официален дистрибутор на Hahnemühle за България, наш основен партньор и доставчик на медии и консумативи.
Оле принт поддържа на склад и предлага печат върху следните медии от основните групи:
Canvas FineArt

Leonardo Canvas

Тегло:390 гр/ м² – памук/полиестер – бяла – висок гланц. Leonardo Canvas e висококачествена канава с водоустойчива и здрава повърхност и покритие, което не изисква допълнително лакиране след печат. Фината и гладка структура я прави изключително подходяща както за печат на FineArt репродукции, така и за цветен и черно-бял фотопечат. Материалът позволява лесно изпъване на рамка без да се деформира.

Леонардо канава

Canvas Artist

.
.
Тегло: 340 гр/ м² – памук/полиестер – натурално бяла
Canvas Artist има осезаема структура на ленено платно с матово ink-jet покритие, което гарантира отлична детайлност на изображението и плавни цветни градации.
Артист канава

Goya Canvas

Тегло 340 гр/ м² – памук/полиестер – натурално бяла – сатенено покритие
Goya Canvas със специфичната си структура добавя допълнителна обемност на изображенията, а сатененото и покритие придава брилянтен, сатенен финиш.
Гоя канава

Daguerre Canvas

Тегло: 400 гр/ м² – 100% памук – ярко бяла

Daguerre Canvas предлага фина структура, която е особено подходяща за FineArt печат на фотографии. Нейната висока белота гарантира чисти, свежи цветове и контраст за черно-белите репродукции.

Дагер канава

Monet Canvas

Тегло: 410 гр/ м² – 100% памук – бяла
Monet Canvas е плътна памучна канава с тъканна текстура. Нейният натурален бял цвят е перфектен за арт репродукции, но също така е подходящ за висококачествен фотоотпечатък.
Моне канава

Matt FineArt – smooth

Photo Rag Bright White

Тегло:310 гр/ м² – 100% памук – ярко бяла.
Photo Rag Bright White е пръв избор на тези, които предпочитат изключително ярко бяла памучна хартия. Тя е перфектна за репродуциране на изображения със силен контраст.
Фото Раг Брайт Уайт

Photo Rag Ultra Smooth

Тегло:305 гр/ м² – 100% памук – бяла
Photo Rag Ultra Smooth е хартия с изключително гладка повърхност. Предназначена е за тези, които желаят изпитаното качество на Photo Rag, но с по-малко текстура и с по-висока белота.

Matt FineArt – textured

William Turner

Тегло: 310 гр/ м² – 100% памук – бяла – формована
William Turner е с матова акварелна текстура. Тази хартия е автентична формована хартия по своя външен вид и усещане. Идеална е за репродукции на традиционни произведения на изкуството, както и за впечатляващи и изразителни фотографии.
Уилям Търнър

Albrecht Dürer

Тегло: 210 gsm – 50% памук – 50% алфа целулоза – бяла – формована
Albreht Dürer е традиционна формована акварелна хартия, която добавя артистично усещане към репродукциите и фотографиите.
Албрехт Дюрер

Torchon

Тегло: 285 гр/ м² – 100% алфа целуло за – ярко бяла – формована
Терминът „torchon“ произлиза от френски и означава груба, грапава структура. Специалната текстура на тази ярко бяла хартия припомня за това. Тя може да улови вечната, оригинална красота и триизмерност на произведенията на изкуството по свой собствен начин.
Торчън

German Etching

Тегло:310 гр/ м² – 100% алфа целулоза – бяла – формована
German Etching е тежък офортен картон с кадифено гладка и нежна текстура на повърхността. Той е една от най-популярните медии в цял свят за печат на произведения на изкуството и фотографии.

Glossy FineArt

FineArt Baryta

 

Тегло:325 гр/ м² – 100% алфа целулоза – ярко бяла – висок гланц
Придава максимална дълбочина на цвета с широк цветови обхват, детайлност на изображението, неповторим вид на черно-белите отпечатъци с висока стойност на dmax и най-фините сиви тонове. Заместник на традиционните хартии Baryta от аналоговите фотолаборатории.

Барита

Photo Rag Pearl

Тегло: 320 гр/ м² – 100% памук – натурално бяла – перлено покритие
Photo Rag Pearl има гладка равномерна повърхностна структура с уникално перлено покритие. Особено подходящ за фотографии и арт репродукции в топли сиви и цветни тонове.

11. Какви файлове приемаме за печат?

Изпълнението на техническите изисквания към файловете, които ни подавате, гарантира бързо обслужване, намалява до минимум разходите ви и води до качествен продукт – вашия продукт.
В зависимост от технологията на печат видовете файлови формати, които приемаме, се делят на няколко групи:
– за дигитален и офсетов печат: приемаме файлове с разширения .pdf, .cdr, .eps, .psd, .tif, .jpg
– за екосолвентен печат: приемаме файлове с разширения .pdf, .tif, .jpg
– за фотопечат: приемаме файлове с разширения .pdf, .tif, .jpg
– за печат върху CD/DVD: приемаме файлове с разширения .tif, jpg
За всички останали файлови формати не можем да гарантираме качествен печат и пълна съвместимост с нашите програмни продукти за обработка и печат на файлове. По-долу са изброени основните указания как да бъдат подготвяни файловете, които ни подавате. Все пак не забравяйте: тъй като предпечатът е по същество наука, нашите специалисти могат да преценят, че файлът ви има нужда от допълнителна предпечатна подготовка, която се заплаща по цените, определени в нашия ценоразпис.

10. Какъв файл е нужен за качествен лазерен и/или офсетен печат?

Всички растерни обекти трябва да бъдат в CMYK цветово пространство (профил – Euroscale Coated v2). Всички векторни обекти трябва да бъдат в CMYK, Grayscale или Pantone Coated/Uncoated цветово пространство (в зависимост от медията, върху която ще се печата, и ако заданието изрично включва печатане с пантон), като за последните е задължително вие да съобщите още в запитването си за цена, за да се избегнат възможните грешки. Всички текстови обекти трябва да бъдат конвертирани в криви (във векторни обекти), ако файловият формат позволява векторна графика, или растеризирани, ако файловият формат не я позволява. Размерът на изделието във файла трябва да бъде с размерите, с които искате да е крайното изделие, плюс поне по 2 мм от страните, които имат обрязване. Важните обекти, като текстове и други подобни, трябва да бъдат поне на 6–7 мм от края на изделието във файла (изключение правят по-малките изделия, като визитки например – при тях текстът и важните обекти трябва да бъдат на поне 4 мм от границата за обрязване). Освен това резолюцията на растерните обекти трябва да е поне 300 dpi.

9. Как може да се избегне назъбването по контурите на текст при печат?

Назъбването на контура на текстове при печат се получава тогава, когато текстът е подготвен за печат в продукт за растерна обработка каквато е Adobe Photoshop. Най-добре е да се използва векторна програма, каквито са Corel Draw или Adobe Illustrator, и текста да се конвертира в криви.

8. Какъв трябва да е файлът за екосолвентен печат?

Файлът трябва да бъде в RGB цветово пространство [профил – sRGB IEC61966-2.1 или Adobe RGB (1998)]. Понеже при този вид печат изделията се гледат от по-голямо разстояние, необходимата резолюция за печат се определя по формула в зависимост от разстоянието, от което се наблюдава разпечатката. Формулата е следната:
dpi = 1/[(разстояние x 0.000291) / 2]
dpi – необходима резолюция, в dpi
разстояние – разстоянието, от което се наблюдава, в инчове
Получената стойност важи за наблюдение на разпечатката при добри светлинни условия. При по-лоши стойността спокойно може да се намали наполовина. Освен това е желателно резолюцията на изображението да е кратна на 360, понеже това е броят на дюзите на всяка глава на принтерите, с които печатаме. С други думи, ако интерполирате изображението, го правете с такива стойности, ако не – оставете го, както се получи.

7. Снимките, които съм използвал/а са малки или с лошо качество?

За да се отпечата дадена снимка с високо качество, нейната резолюция трябва да е приблизително 300dpi. Избягвайте снимки и графики, изтеглени от интернет. Често те са с ниска резолюция, обикновено 72dpi или 96dpi. Не се колебайте да попитате нашите колеги – те ще Ви дадат компетентен и своевременен съвет.

6. В предишната рекламна агенция изготвянето на лого беше безплатно!?

Поради тази причина го имате само в .jpg. Ние изготвяме по няколко проекта за лого, финализираме един от тях, избран от клиента и ВИНАГИ го предоставяме като работен файл на възложителя, който е и негов собственик разбира се.

5. Нямам лого във векторен формат, имам го само в .jpg?

За да се отпечата качествено вашето лого, трябва да е във векорен формат. Ние можем да векторизираме вашето лого, но ще отнеме време (до 3 работни дни) и ще Ви струва определена сума пари. Така векторизираното лого обаче си остава за винаги Ваше и може да се използва винаги и при всяка печатница.

4. Защо отпечатаните на лазерна машина цветове не изглеждат такива, каквито са на екрана ми?

Накратко, принтери и монитори произвеждат цветове по различни начини.
Мониторите използват цветови модел RGB (червено, зелено, синьо), който обикновено поддържа по-широк спектър от цветове. Азерните принтери използват т.нар CMYK (циан, магента, жълт, черен) модел.

3. Какъв файлов формат трябва да използвам, при подаване на моите файлове за печат?

PDF (Portable Document Format) е най-разпространеният и предпочитан файлов формат за подаване на файлове за печат. С инсталирането на PDF драйвер за печат на вашия компютър, почти всяка програма може да генерира PDF файл, подходящ за печат.

2. Какви са сроковете за изпълнение?

В повечето случаи от подаване на заявката и необходимите файлове до изготвяне на готовата продукция са нужни от един до три дни. Възможни са изключения, ако става въпрос за по-специфичен материал, който липсва на склад. При всички случаи питайте нашите колеги и те ще ви дадат точен срок за изпълнение в зависимост от нашата заетост и спешността на вашата поръчка.

1. Какви са максималните размери на печат?

В общия случай те зависят от ширината на печатната медия, която се използва. При различните материали тя варира. Използваме принтери с различни ширини, според приложението и желанията на клиента. За дигитален лазерен печат максималния размер за печат е 318 х 477мм. При печат върху фото хартии, арт медии и канава, с 11 мастила с машината ни Epson SP 9900 максималната ширина е до 110 см. В случай, че искате устойчив на въздействия екоселвентен печат с фотокачество върху различни видове самозалепни фолиа, винил, тапети, материали за светещи витрини и т.н. то максималната ширина е до 155 см.