Технологията „Джикле“ (Giclee prints)

От Марин Василев – мениджър на „Оле Принт“–гр. Варна,

по материали от Интернет.

 

Технологията „Джикле“ (Giclee prints)

Терминът „джикле“ идва от френския глагол „gicler“, който в превод на български означава впръсквам, пръскам. За пръв път той е употребен във Франция за описание на придобиващия популярност метод за печатане на висококачествени репродукции върху хартия и платно чрез употребата на мастиленоструйни принтери. Скоро този термин става нарицателно за висококачествен отпечатък на снимка или картина, получен посредством възможностите на дигитална, мастиленоструйна машина. В началото от възможностите на новата технология започват да се възползват големите галерии и музеи, натрупали богата база от цифрови архивни копия на ценни произведения на изкуството и търсещи начин да произведат достатъчно качествени техни репродукции, които могат да излагат пред публика. С времето дигиталният печат на репродукции става все по-популярен и намира нови, неочаквани пазари. Търсенето на джикле репродукции се основава на няколко основни предимства на технологията:

  1. Съчетанието на мастилата и медиите, които се използват за този висококачествен печат, има висока архивна трайност. Според официални документи, базиращи се на обективни тестове в независими лаборатории, производители като Epson – чиито принтери са световни лидери в създаването на джикле репродукции – използват мастила, които запазват цветовете си над 120 години върху подходящите хартии или канави. Това е и една от причините тази марка да е предпочитана в създаването на перфектни копия за нуждите на световните музеи и галерии.
  2. Цената на джикле репродукциите е достъпна. Закупуването на дигитално отпечатана репродукция от автора на картината или от компания, притежаваща правата за тиражиране на джикле репродукции, често е единственото възможно решение за украсяване интериора на хотели, заведения, престижни офиси или жилищни помещения.
  3. Джикле репродукциите са с отлично качество и много фино цветопредставяне. Най-добрите машини за печатане на фотографии и репродукции посредством мастиленоструйна технология използват по 11 отделни мастила и така успяват да надхвърлят Adobe RGB цветното пространство.
  4. Джикле репродукциите могат да бъдат обработвани след отпечатването им. Върху тях може да се дорисуват елементи, да бъдат нанасяни защитни и декоративни покрития. Това позволява на авторите да персонализират всяка репродукция, дорисувайки елементи от нея и създавайки копие на оригинала с нови характеристики, търсено от ценителите и продаващо се едновременно по-евтино от оригиналната картина, но и доста по-скъпо от масово тиражираната репродукция.

Ние в „Оле принт“ разполагаме с една от най-добрите машини за производство на джикле репродукции – Epson Stylus Pro 9900. С тази машина ние сме изпълнявали поръчки за едни от най-атрактивните изложби в страната и тиражираме множество репродукции с високо качество. Функционалността на нашия принтер с 11 мастила се допълва и от огромния набор на медии, които поддържаме постоянно на склад. В нашия офис клиентите ни могат да открият пълната гама от медии на фирма „Hahnemuehle“ – Германия, и „Epson“ – Япония. Нашите специалисти ще ви предложат подходящата медия за вашия проект – независимо дали търсите канави, матови и гланцови фотохартии с различна дебелина и финиш, артхартии, специални хартии за печат, сертификати за автентичност и много други.

 

 

Социални мрежи

Споделете текущата страница в социалните мрежи.

обратно в началото