История на визитните картички

История на визитните картички

От Марин Василев – мениджър на Оле Принт гр. Варна

 по материали от Интернет.

Първообразът на визитните картички се появил за пръв път през XV век в Китай. В началото аристократите изпращали красиво изработени и украсени парченца хартия, за да известят своето пристигане в даден дом.

Тази традиция бързо се разпространила във Франция и Англия през XVII век, където станала неотменна част от етикета на образованите и високопоставени хора. В началото визитките били много скъпи, изработени на ръка и със сложна украса. С въвеждането на печатната преса станало възможно производството на относително достъпни визитки, но тогава заможните хора започнали да търсят все по-впечатляващи и скъпи начини да отличат своите визитни картички от масово произведените. Появили се визитки от сложно обработени парчета тъкани, плочки слонова кост, сребърни или стъклени плочици с изящно гравирани фамилни гербове и символи. Благородниците и богатите търговци и индустриалци започнали да поставят специални кутии за визитки до входната си врата, в която посетителите поставяли своята визитка и разглеждали кой друг е посещавал този дом или седалище на компания.

Докато при заможните слоеве от населението визитките ставали все по-скъпи и екстравагантни, дребният бизнес бързо осъзнал предимството на отпечатаните с печатна преса визитки, добавяйки към името си и адрес, както и кратки описания на дейността си. Често в тези визитки се помествали дори схематични карти, помагащи на клиента да открие определен магазин или кантора. С развитието на печатните технологии визитките се превърнали в първите масово отпечатвани артикули с цветни картинки върху тях. Първи търговците на тютюн в САЩ се сетили да поставят на гърба на визитките си цветни картинки на бейзболисти, превръщайки ги в артикул, подходящ за колекциониране. Така клиентите пазели дълго получените визитки и те придобили допълнителна стойност.

 

 

Социални мрежи

Споделете текущата страница в социалните мрежи.

обратно в началото