6 Креативни начина да използвате QR кодове, за да увеличите маркетинговия си потенциал

Шест креативни начина да използвате QR кодове, за да увеличите маркетинговия си потенциал

От Марин Василев – мениджър на „Оле Принт“ – гр. Варна,

 по материали от Интернет

                Спомняте ли си как преди време Facebook страници на различни компании започнаха да се появяват в телевизионни реклами, в карета по вестници и списания? По същия начин сега виждаме все по-често тези „странни“ символи, наречени QR кодове, които си пробиват смело път в традиционните рекламни територии на печатната реклама.

                Днес можете да срещнете QR кодове навсякъде в директния маркетинг, по филмовите плакати, върху визитни картички. На въпроса дали те ще бъдат около нас задълго, отговор ще даде времето, но е сигурно, че тези кодове могат да бъдат много полезни особено в маркетинга на малкия и средния бизнес.

                Какво представляват QR кодовете?

                QR код е тип двуизмерен баркод, който може да бъде сканиран посредством камерата на съвременните смартфони и други мобилни устройства и посредством това да предизвика различен набор от реакции в съответното устройство. Според типа на кода, той може да стартира уеббраузъра на сканиращото устройство и да зареди точно определена уебстраница, да изпрати SMS с определен текст до зададен в него номер, да въведе лесно и точно контактна информация направо в телефонния указател на мобилното устройство и др.

                Как могат да бъдат полезни QR кодовете за маркетинга на малкия и средния бизнес?

                QR кодовете са относително нов феномен у нас, но в Япония например те се използват масово от години. Засега не е особено голям броят на потребителите, които разбират как   функционират те, но въпрос на време е това да се промени. Този факт не е пречка пред употребата на QR кодовете в маркетинговите ви стратегии – просто за начало винаги трябва да бъдат придружени с кратко обяснение на тяхната функция. По-долу можете да видите някои от най-ефективните им приложения, но не се ограничавайте само с тях, а използвайте усета и фантазията си.

  • QR кодове върху визитни картички. Да, това може и да не изглежда като най-креативната идея, но пък е един от най-масовите познати начини за използването на тази навлизаща в бита ни технология. Вместо да претрупате визитката си с много информация, можете да се ограничите с минимума й, а да добавите QR код, съдържащ данните за вашите профили в Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube, Flickr и много други. Бързо сканиране с камерата на мобилно устройство – и всичката тази информация е сигурно и удобно съхранена в адресната ви книга.
  • Етикети с QR кодове. Представете си – вие сте в ресторант, отпивате от вино, което ви харесва много, и искате да разберете повече за него. Никакъв проблем! Просто сканирате QR кода върху етикета на бутилката и виждате сайта на производителя или още по-добре – минисайт за конкретното вино, от който можете не само да научите много, но и да поръчате цяла каса бутилки за вкъщи. И всичко това – без да ставате от масата или да правите каквото и да било усилие!
  • Табели с QR код. Представете си, че е петък вечер, много се нуждаете от подарък за рождения ден на близък за вас човек, но сте закъснели и магазинът вече е затворен. На табелата пред входа му обаче има QR код. Сканирате го и влизате в сайта за електронна търговия на този магазин. Можете да изберете подаръка и да го поръчате за доставка още докато сте в колата си, използвайки мобилния си телефон или таблет. Така един потенциално изгубен клиент се превръща в клиент на електронния магазин, за който досега дори не е подозирал.
  • Тениски с QR код. Поръчвате тениски с QR код и ги давате на момичетата, раздаващи флаери за вашия ресторант, или на касиерите в магазина, или… Представете си го не само върху работно облекло, но и върху визитка, линк към сайта на компанията… Възможностите са хиляди.
  • Етикети с обяснения чрез QR кодове. QR кодовете, поставени на етикетите на стоките, могат да бъдат линк към видео в YouTube с упътване относно тяхната употреба, начин на монтаж или експлоатация. Ако QR кодът е върху кориците на книга, той може да води до сайт с кратко резюме на съдържанието й или пък с биография на автора. В бакалията този код може да стартира рекламно видео за това, как избраните зеленчуци например се отглеждат при определени условия без употреба на пестициди и торове.
  • QR кодове, изпращащи SMS. Ако се набират средства в помощ на дадена кауза, сканираният QR код може автоматично да изпрати кратко съобщение от мобилния телефон до точно определен номер, с което да се дарят средства или да се гласува в подкрепа на каузата.

                Както вече се досещате, QR кодовете могат да се превърнат в удобен за вас инструмент за обогатяване на маркетинговите ви кампании, за таргетиране на нови групи от хора, за създаване на модерно и въздействащо послание. С навлизането на смартфоните и мобилния интернет ограниченията пред този инструмент вече престават да бъдат технологични, а са единствено във вашата фантазия. Ако имате нужда от помощ при употребата на тези нови средства, специалистите ни от „Оле принт“ могат да ви помогнат да овладеете потенциала на QR кодовете и да създадете допълнителна добавена стойност за вашата компания/ фирма, да разширите пазарния си дял и да изпреварите конкуренцията.


Социални мрежи

Споделете текущата страница в социалните мрежи.

обратно в началото