История на плаката

От Марин Василев – мениджър на Оле Принт гр. Варна

 по материали от Интернет.

Плакатът най-често се определя като отпечатано върху хартия съобщение или реклама, изложени публично. Независимо от това, дали плакатът рекламира предстоящо музикално събитие или пък патриотична идея, той трябва да улови вниманието на преминаващите хора и да ги накара да го прочетат. Няма точна рецепта как да бъде постигната тази цел, но често дизайнерите на плакати разчитат на ярки цветове, пищни орнаменти или пък на въздействащи изображения.

Въпреки че историята на отпечатаната реклама може да бъде проследена назад чак до XV век, плакатът, какъвто го разбираме днес, се появява едва около 1860 година след изобретяването на литографията, чиято технология е позволила създаването на ярки, запомнящи се и преди всичко евтини и лесно произвеждани отпечатъци върху хартия.

Широкото навлизане на плакатите като метод за рекламиране на предстоящи събития довежда до съвсем естествено разделение сред авторите им. Докато хиляди дизайнери на плакати остават анонимни и никому неизвестни, проектите на Тулуз-Лотрек през 90-те години на XIX век във Франция се превръщат в истинско изкуство, изцяло в духа на популярното тогава стилово направление „Art nouveau“, характеризиращо се с нежно преплитащи се линии, почти органична елегантност и дълбок символизъм. Плакатът постепенно се превръща в предпочитано средство за реклама не само на предстоящи театрални постановки, но и на цигари, хранителни продукти и много други.

С избухването на Първата световна война през 1914 г. и при отсъствието на медии като телевизия и радио плакатът се превръща в най-влиятелния носител на послания. Например в ранните години след създаването на Съветския съюз плакатът е основният носител на информация и идеи за населението на страната, което в мнозинството си е неграмотно.

Днес, преситени от информационния шум, фирмите все по-често се обръщат към плаката, когато искат нов, отличим, свеж метод за въздействие върху клиентите. Добрият дизайн може да превърне плаката в най-подходящия начин за привличане на вниманието, разчупващ леда и предизвикващ интереса на минувача. Плакатът, особено отпечатаният в къси и дори ултракъси тиражи от 20 до 100 броя, се превръща в престижен носител на рекламно послание. Ние в „Оле принт“ разполагаме с нужните специалисти, които могат да създадат точния дизайн за вашата фирма, да облекат идеите ви в цветове и да създадат плакат, който да впечатли клиентите ви.

Социални мрежи

Споделете текущата страница в социалните мрежи.

обратно в началото